Samen mooie momenten beleven

 De impact van dementie op het (sociale)leven is enorm. Steeds meer gezichten worden je onbekend, herinneringen vervagen en nieuwe herinneringen maken wordt steeds lastiger. Het is moeilijk om te zien hoe dementie zich ontwikkelt, maar het is nog veel lastiger om met deze ontwikkeling om te gaan. Is er dan niets meer wat je kunt doen? Deze blog biedt inspiratie om de tijd met jouw naaste zo mooi en betekenisvol mogelijk vorm te geven.

Vaak staat de tijd die je samen doorbrengt in teken van leuke en dierbare momenten creëren. Om dit te bereiken kun je verschillende activiteiten inzetten. Het type activiteit kan invloed hebben op de ontwikkeling van de dementie. Zo blijkt uit onderzoek van Alzheimer Nederland dat activiteiten die de hersenen aan het werk zetten ervoor zorgen dat het denkvermogen minder hard achteruit gaat. Hier volgen een aantal voorbeelden van ontspannende, uitdagende en nuttige activiteiten ter inspiratie:

 

Ontspanning

In het leven van mensen met dementie is chaos en verwarring overheersend. Ontspannende activiteiten kunnen helpen bij het creëren van rust en kalmte. Voor ontspanning is het handig om te kijken naar een activiteit waarbij de persoon in kwestie zo min mogelijk handelingen hoeft te verrichten. Een voorbeeld van een veel voorkomende activiteit is samen bladeren door oude foto’s of fotoboeken. Een ander voorbeeld is het luisteren naar muziek of het bekijken van een oud tv-programma.

De keuze van een dergelijke activiteit zou afhankelijk moeten zijn van hetgeen waar de persoon herinneringen aan heeft. Was de persoon groot fan van een band? Ga dan vooral naar deze muziek luisteren. Of keek de persoon elke week naar dezelfde tv-show? Zet dan een oude aflevering van deze show aan. Herkenning is de sleutel tot rust, structuur en kalmte, waarmee ontspanning wordt gecreëerd.

 

Uitdaging

Zoals al eerder benoemd kan een uitdagende activiteit waarbij de hersenen aan het werk worden gezet ervoor zorgen dat het denkvermogen minder snel achteruit gaat. Een leuk voorbeeld hiervan is het spelen van een spelletje zoals dammen of het maken van puzzels. Er zijn zelfs speciale spelletjes en puzzels die ontworpen zijn voor mensen met dementie (neem hiervoor eens een kijkje op www.dementie-winkel.nl). Kies hier ook voor een activiteit die de naaste met dementie kent vanuit zijn/haar jongere jaren.

Bij dit type activiteit is het belangrijk om de persoon in kwestie niet te ‘pushen’. Vergeet niet dat je een uitdagende activiteit aan het doen bent en dit vaak al voldoende energie en kracht kost. Mocht de activiteit niet lukken, dan roept dit vaak frustraties op. Ga dan gelijk terug een iets meer ontspannende activiteit en probeer het een andere keer nog eens.

 

Nuttig

Buiten ontspannende en uitdagende activiteiten zijn er ook nog activiteiten die nuttig kunnen zijn. Denk hierbij aan activiteiten die bij draagt aan het huishouden of verzorging. Een leuk voorbeeld van een dergelijke activiteit is het bakken van oma’s appeltaart of het schikken van een mooi bloemstuk. Een tip hierbij is om de naaste met dementie vooral hetgeen te laten doen wat hij/zij herkend of zelfstandig uit kan voeren.

Een totaal ander voorbeeld is het uitlaten of verzorgen van huisdieren. Zo kun je bijvoorbeeld samen een rondje gaan wandelen met de hond of lekker kroelen met de kat. Daarbij heeft contact met dieren ook een positief effect op mensen met dementie. Zo worden er verschillende stoffen aangemaakt in het brein waardoor ieder mens rustiger en alerter wordt, dus ook mensen met dementie. De aanwezigheid van een huisdier kan vaak ook al zorgen voor een leuk gespreksonderwerp. Neem dus vooral een keertje je huisdier mee op bezoek.

 

Dementie kunnen we niet genezen, maar we kunnen de kwaliteit van leven wel verbeteren door de tijd van samen zijn leuker te maken. Er is dan ook niets vervelender dan weggaan met het gevoel dat jouw bezoek geen meerwaarde heeft gehad. Met deze blog hopen wij voldoende inspiratie te hebben geboden voor verschillende mogelijkheden om betekenis te geven aan de tijden van samenzijn. Wij hopen dat jullie samen nog veel mooie momenten kunnen beleven.

Team Emjoy

 

Gebruikte bron:

(Dirkse, 2020)

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd