Het muziekgeheugen wordt niet aangetast!
Je zult versteld staan wat muziek met mensen met dementie doet. Maar voordat we bij dit punt aankomen, gaan we eerst terug naar het begin. Wat is dementie nu eigenlijk?
Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziektes. Bij dementie functioneren de hersenen niet meer goed, waardoor de hersenen prikkels en informatie niet meer goed kunnen verwerken. De uiting van dementie kan per persoon verschillen. De ene persoon gaat heel snel achteruit, maar een ander persoon kan jarenlang leven met dementie. Uiteindelijk sterft een persoon aan de gevolgen van dementie.
In de beginfase treden er vooral geheugenproblemen op, wat gevolgd wordt door problemen in denken. Sommige personen krijgen zelfs te maken met ernstige verandering in karakter en/of gedrag. Het kan zelfs zo zijn dat iemand met dementie zijn of haar eigen familie niet meer herkend. In de onderstaande foto is het verschil te zien van het brein zonder schade, en het brein met de ziekte van Alzheimer. Zoals er op de foto te zien is, is het brein bij Alzheimer flink verschrompeld.
(Scherder, 2015).
Tot op de dag van vandaag is er geen geneesmiddel voor dementie. Wel blijkt uit onderzoek dat het muzikaal geheugen bij mensen met dementie niet tot nauwelijks wordt aangetast. Het is een van de weinige delen in het brein dat gespaard blijft. Daarnaast heeft muziek ook een positief effect op mensen met dementie en kan het de kwaliteit van leven verhogen. Door mensen met dementie naar muziek te laten luisteren, kunnen zij tot rust komen. Muziek is dus een krachtige manier op emoties op te halen.
Mensen met dementie hebben vroeger hoogstwaarschijnlijk veel naar muziek geluisterd, of zelfs zelf muziek gemaakt. Door naar muziek te luisteren kunnen er mooie herinneringen worden opgehaald. Zowel thuis als in een verpleegtehuis. Voor mensen met dementie is het fijn om voorkeursmuziek te gebruiken, hierdoor zorgt de muziek voor veiligheid en herkenning. De voorkeursmuziek bevorderd de communicatie en zorgt ervoor dat agressie en onrust wordt verminderd.
Op dit moment wordt er al veel gebruik gemaakt van muziektherapie bij mensen met dementie. Muziektherapie zorgt ervoor dat mensen die helemaal in zichzelf zijn gekeerd weer opleven. Muziektherapie is géén geneesmiddel. Daarnaast zorgt muziektherapie er ook niet voor dat de ziekte wordt vertraagd. Het is alleen een middel om mensen met dementie een prettiger en aangenamer leven te geven. En dat is alles wat je als familie of vriend voor je naasten wil doen. Je wilt hem een aangenaam en fijn gevoel geven.
Muziek heeft voor ieder individu een andere betekenis. Muziek prikkelt namelijk de hersengebieden die zijn betrokken bij emotie, motoriek, taal en geheugen. Door mensen met dementie te laten luisteren naar muziek, kunnen zij even ontsnappen uit hun angstige tijd. Daarnaast is het ook een goed hulpmiddel voor mensen met dementie op het moment dat zij zich onrustig voelen.
Wij, Emjoy, willen met ons muziekboek ‘De Tijd Vliegt’ inspelen op de positieve emoties en herinneringen triggeren. Het muziekboek bestaat uit herkenbare muziek en plaatjes van vroeger, natuur en dieren. Het mooie aan het muziekboek is dat mensen met dementie het boek zelf kunnen gebruiken. Daarnaast kunnen zij het ook samen met naasten, zoals familie en vrienden gebruiken. Dit zal ervoor zorgen dat er leuke gesprekken ontstaan van vroeger of dat je je geliefden ziet opbloeien door de muziek. Ben jij ook zo enthousiast, en zie je ook graag mensen met dementie opbloeien van muziek? Dan ben je niet de enige, wij ook! #helpjijonsmee?
Team Emjoy
Gebruikte bronnen:
(Alzheimer Nederland, 2021), (dementie.nl, 2021), (Mee, 2019).
Laat een reactie achter
Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd