Mijn verhaal

Het is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland, klinkt heftig, maar ik hoor je denken: “Hoe groot is nou daadwerkelijk de kans dat ik of mijn naasten het zullen krijgen?”. Nou daar is het antwoord niet al te rooskleurig op, de kans is namelijk 1 op de 5 in Nederland. Natuurlijk, er zijn manieren om de kans op dementie te verminderen, maar grof gezegd is het slechts een kwestie van ‘hopen’ om zelf, of misschien wel belangrijker, dat je naasten niet getroffen worden.

Ik ben Fleur, een van de ondernemers van Emjoy en ik kan helaas meepraten over dit onderwerp. Net als vele andere heb ik toe moeten kijken hoe een van mijn naasten achteruit takelde en steeds minder herkende, waaronder mezelf.

In mijn geval was het mijn oma, toen ik 18 was is ze overleden aan dementie. 

 

Het begint bijna onherkenbaar want zeg nou zelf, wie verliest niet eens spulletjes of vergeet wat je gisteravond hebt gegeten. De harde realiteit is dat dit ook symptomen zijn van beginnende dementie, het is dus erg lastig om het in het vroege stadium te herkennen. In het geval van mijn oma kan ik niet zeggen wat de signalen waren waardoor de alarmbellen gingen rinkelen.

Hiermee komen we meteen bij een nieuw onderwerp, schaamte. Hiervoor moeten we 36 jaar terug de tijd in, naar 1985 toen de vader van mijn oma is opgenomen voor dementie. Hij kon alleen een stoel meenemen als eigen bezit en dit was dan ook geen prettige periode voor mijn familie. Misschien wel herkenbaar voor andere, in die tijd werd dementie nog niet helemaal omarmd. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn opa een lange tijd niks durfde te zeggen over de dementie van mijn oma, puur uit schaamte. En deze schaamte is, als ik de film ‘De Wei’ (kijk tip!) en verschillende artikelen mag geloven, niet helemaal de wereld uit.

Naast de schaamte van mensen die (beginnend) dementerend zijn, zit er ook emotie bij de mantelzorgers en naasten. Het is lastig om te zien hoe degene die je al zolang kent, begint te veranderen en je weet dat je diegene over een tijdje qua persoonlijkheid niet meer zal herkennen. Wat bij ons is overkomen gebeurt vaak, de omgeving niet laten merken dat er iets aan de hand is. Terwijl het juist zó belangrijk is om er open over te kunnen praten, op die manier ontstaat er begrip en geniet je misschien meer van de heldere momenten die je samen hebt.

Kortom, en ik weet dat het lastig is uit ervaring, maar ben open en eerlijk over het proces. Erken dat er iets aan de hand is om zo acceptie en begrip te creëren. En het grote cliché, geniet van elk moment dat je samen hebt.

Wil jij jouw persoonlijke ervaringen of tips delen? Stuur dan jouw blog of ervaring naar info@enjoy-memories.nl

Team Emjoy - Fleur 

 

Gebruikte bron:

(Alzheimer Nederland, 2021)

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd